Friggebod Visby från K-rauta av JABO

Leverans av friggebod Visby för K-rauta av JABO

Den snygge byggaren - Linus LöfvallEfter två dagas snickeri har vi kommit en bra bit på väg med vår friggebod. Vi valde efter en del funderingar till slut en friggebod från K-rauta. Friggeboden Visby. Tillverkare är JABO. Den byggs specifikt för K-rauta och ska vara till stor del klar för montering. Hmm, för en glad amatör som jag blev det en liten överraskning. Tänkte först att den är snabbt hopkommet under en helg.

Inte helt ovan vid projektkonceptet frågade jag på förhand om en materialspec. För när jag fått leverans vill jag ju kunna packa upp och starta på en gång. Jag fick den men det var ju främst spik och inte alls så mycket skruv som jag behövde. Skruvar hellre än spikar. Smidigare och håller bättre.

Så cirkalistan jag fick från JABO var:
Skruv 5,0 x 60, 120 st
Trådspik, galv 60 x 2,3, 700 st
Trådspik galv 75 x 2,8, 500 st
Trådspik galv 100 x 3,4, 120 st
Pappspik 20 x 2,1, 500 st

Så här lång skulle jag säga att vi snarare behövt:
Skruv 5,0 x 60, 600 st
Grus och sand till grunden, åtskilliga spannar (lite beroende på marken under)
Betongplattor till grunden, 35st (Bärlinan ligger 10 ca lägre)
Då är vi ju inte klara med taket ännu. Där kommer ju behövas lite pappspik.

Efter en strålande fin leverans och två extra ärenden till Materialmännen var i alla fall mycket på plats och det var dags att börja. Jens, Olje & Entreprenad hade gjort ett strålande jobb i vanlig ordning så det krävdes endast lite sand för att få plattorna på plats för grunden. Väga in och sedan foga samman grunden – lösvirke. Ja, så fort gick det inte utan det tog en förmiddag.

Väl på plats dags att resa väggarna. Detta var riktigt smidigt. Färdiga block att montera. Hela rasket känns fortfarande aningen ostadigt. Men när takstolarna kommer på plats stabiliseras det ordentligt. När slutligen undertaket ligger på är det riktigt stadigt. Även taket är lösvirke, kan vara bra att veta.

Friggeboden en bra bit på väg
Friggeboden kommer på platsHär står vi nu. Lite kvar på taket. Montera dörr och fönster och slutligen lägga golvet. Vi kommer isolera det för att framöver kunna isolera hela boden. Då slipper vi riva upp golvet och göra om.

Det känns bra att ha så duktiga och erfarna snickare I släkten som Pelle Evertsson – Byggnadssnickare och givet, pappa Sonny Löfvall – Möbelsnickare. Pappa snickrar och bygger allt han vill. Det finns inga hinder där. Båda med en strålande känsla för kvalitet. Inget för Fuskbyggarna att besöka och det känns ju klart fint av många anledningar : ) Skulle kunna bli riktigt ansträngda släkttillställningar annars.

Detta om Friggeboden Visby

Stuga Visby 244 funkis15 kvm
Jabo Visby 15 m². Friggebod i funkisstil med färdiga väggsektioner av stående funkispanel. Levereras med ett fast fönster 60×180 cm, samt en dörr 90×190 cm. Handtag, lås, spik och skruv ingår ej.

boden-levererasTIPS – Bifoga köplistor för merförsäljning, K-rauta och JABO!
K-rauta har ju ett givet läge för merförsäljning här men har inte tagit det. Jag tänker på t ex:
• Givet material för grund och markarbete
• Material för isolering av golv, väggar och tak
• Handtag och lås
• Material för taket (utöver undertakspapp).
• Färg

About the Author

seblo

An Art Director who appreciates good food, good coffee, with good friends. I fill my days with design, social media and very exciting news ..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.